Nederlanders houden toch van splitsen?

In Nederland kunnen we een hoop dingen splitsen: de rekening bij het diner, de tijd tussen werk en vakantie, maar als het op woningen aankomt, lijkt de Nederlandse splitsdrang een stuk beperkter. Radar deelde recent (2024) confronterende cijfers uit een vragenlijst onder meer dan 200 gemeenten (lees: alle 340+ gemeenten zijn verzocht om deel te nemen) over woningsplitsing.

Hoewel er veel discussie is over het splitsen van woningen in Nederland, blijft de interesse in deze methode groeien, aangezien het gezien wordt als een mogelijke oplossing voor de woningnood. Toch varieert de uitvoering ervan sterk per gemeente. Uit het onderzoek van Radar blijkt dat een groot deel van de Nederlandse gemeenten niet actief bezig is met het stimuleren van woningsplitsing. Burgers die wél waarde zien in het splitsen van bestaande woningen, klagen onder andere over de lange doorlooptijd van het proces.

Wie draagt welke verantwoordelijkheid?
De oplossing ligt bij de burger, met name de projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders, terwijl het probleem toch echt bij de gemeenten en hun beleid lijkt te liggen. Een groot obstakel is dan ook het ontbreken van een uniform nationaal beleid. Hoewel het in theorie mogelijk is om jaarlijks duizenden extra woningen te creëren door (bestaande) woningen op te splitsen, wordt het splitsen door slechts 16% van de gemeenten actief ondersteund. De meerderheid van de gemeenten (84%) blijkt terughoudend te zijn, of ontmoedigt woningsplitsing zelfs volledig (Radar, 2024; EenVandaag, 2024).
Kijken we naar lokaal niveau, dan zien we dat hier en daar wel stappen worden gezet, zo heeft Den Bosch lokale initiatieven waarbij woningcorporaties proberen bij te dragen aan de ontwikkeling van gesplitste woningen. Deze initiatieven blijven echter beperkt, mede omdat veel woningen die geschikt zijn om te splitsen (denk aan naoorlogse gezinswoningen) nog steeds bewoond worden door kleinere huishoudens of oudere bewoners, die niet altijd geneigd zijn om hun woonsituatie te veranderen, vooral gezien wat ze ervoor terugkrijgen.

Meer cijfers
Dat woningsplitsing zorgt voor meer woongelegenheid staat vast en hier zijn ook de nodige cijfers voor aan te halen: zo resulteerde in 2022 het splitsen van panden in zo’n 2000 extra woningen. Als dit zou worden doorgepakt, zou dit in 2030 tot wel 160.000 extra woningen kunnen leiden. Dit idee is populair, want meer dan de helft van de ondervraagde consumenten (N=17.000) ziet baat in het splitsen van woningen om het woningtekort te verlichten. Toch blijkt uit het onderzoek van Radar ook dat in Nederland ongeveer 29% van de gemeenten juist een verbod op het splitsen van woningen in bepaalde gebieden heeft, vooral vanwege zorgen over de leefbaarheid, waarbij factoren zoals: bevolkingsdichtheid, geluidsoverlast en parkeerdruk hierbij vaak een rol spelen. Over deze thema’s valt op subjectief-vlak veel uit te wijden, want maken de woningzoekenden van tegenwoordig zich druk over de standplaats van hun trouwe blik op wielen óf bekommeren zij zich toch echt meer over de behuizing van hen zelf? Dat er een weerstand (bij gemeenten) heerst tegen vooruitgang of innovatie is in ieder geval glashelder, aangezien zij niet altijd bereid lijken te zijn zich in te zetten om regels rondom woningsplitsing te veranderen/aan te passen.

Waarom een bouwkundig ingenieur het proces bevordert
Bij woningsplitsing moeten bepaalde vergunningen aangevraagd worden. Wanneer er sprake is van het aanvragen van vergunningen, is het eigenlijk geen verrassing dat de gemiddelde burger klaagt over de langdurigheid van vergunningsaanvragen. Het aanvragen van vergunningen kan voor de gemiddelde burger een ontmoedigende taak zijn, vooral gezien de complexiteit van het proces. Dit komt vaak doordat zij niet over de specifieke kennis beschikken die nodig is om een aanvraag succesvol en zonder vertraging in te dienen.

Ons advies om tijd en geld te besparen, is dan ook om een expert in te zetten, maar wees alert dat niet alle professionals die te maken hebben met bouwkunde gezien kunnen worden als specialist binnen het aanvragen/indienen van vergunningen. Wij kunnen daarom alleen voor onszelf spreken - en Delfgou Vastgoed weet precies welke documenten en technische details nodig zijn. Zo beschikken wij ook over een netwerk bij veel gemeentelijke instanties, en kunnen wij daarom efficiënter omgaan met vergunningsaanvragen. Dit leidt er vaker toe dat deze aanvragen sneller worden goedgekeurd.
Uiteraard is het in elke scenario mogelijk een vertraging op te lopen, bijvoorbeeld door onvolledigheid van informatie - maar zelfs in zo’n situatie zal een bouwkundig specialist zoals Delfgou Vastgoed beter begrijpen welke aanvulling(en) nodig is/zijn om het proces weer in behandeling te brengen. Wij zijn in staat om innovatieve en praktische oplossingen te bieden en beschikken over de juiste kennis en ervaring om woningen (d.m.v. maatwerkoplossingen) zo aan te passen dat deze voldoen aan de leefbaarheidseisen van desbetreffende gemeente. Tevens heeft Delfgou Vastgoed ervaring in het samenwerken met gemeentes en creëren wij graag een open dialoog om de zorgen rondom geluidsoverlast, maar bijvoorbeeld ook parkeerruimte aan te pakken in plaats van deze zorgen te parkeren ;-).

Terwijl veel Nederlanders dol zijn op het verdelen van alles wat zich maar in tweeën laat hakken (denk aan vakantiedagen, de kosten van een cadeau of zelfs de laatste zak chips), komt woningsplitsing maar mondjesmaat van de grond. In praktijk lijkt er slechts een handvol gemeenten te zijn die met veel enthousiasme samenwerken met o.a. projectontwikkelaars en vastgoedinvesteerders om aan de slag te gaan met het splitsen van (bestaande) woningen. De rest lijkt vastgeroest in een ‘ik blijf maar lekker zitten’-houding, waarbij ze niet kunnen of willen bewegen naar een efficiënter gebruik van de woningruimte. Dus wat is het resultaat? Een blijvende krappe woningmarkt!


Hier kan Delfgou Vastgoed u bijstaan:
Klik hier als u meer informatie wilt over splitsingsvergunningen
Klik hier als u benieuwd bent naar respons betreft het onderzoek van Radar

Bent u een gemeente-medewerker die te maken heeft met bovenstaand beleid, en bent u benieuwd waar Delfgou Vastgoed als bouwkundig ingenieur kan helpen? Laten we (digitaal) een kop koffie drinken!

Vorige
Vorige

Prefab: Illusie van Snelheid in een trage Woningmarkt

Volgende
Volgende

Akkoord met het regeerakkoord