Akkoord met het regeerakkoord
Wellicht denkt u als lezer, wat heeft de politiek nou te maken met de vastgoed- en bouwsector? Nou… erg veel! Het regeerprogramma van het ‘kabinet-Schoof’ is recentelijk (lees: op 13 september, 2024) gepubliceerd en beschikbaar gemaakt via de website van de Rijksoverheid. Erg behapbaar is deze niet, maar dat neemt niet weg van de relevantie. Het document geeft de richting aan voor de komende jaren en heeft directe impact op onder andere beleggers, woningzoekenden en vastgoedbeheerders - en als dit artikel u interesseert, valt u waarschijnlijk binnen één van deze doelgroepen!
Het regeerakkoord bepaalt onder andere de regelgeving voor de vastgoed- en bouwsector. Beslissingen over belastingen, subsidies, en vergunningen kunnen van invloed zijn op de kosten en snelheid van projecten. In dit artikel worden een aantal thema’s besproken die de aandacht van Delfgou Vastgoed trok, namelijk: verduurzaming en innovatie, woningnood (-van “betaalbare” woningen), bouwversnelling, herbestemming van gebouwen en drukvermindering binnen de wet -en regelgeving. Er kunnen wat herhalingen binnen de thema’s zitten, aangezien zij overlap hebben met elkaar.
Verduurzaming en innovatie
Het regeerakkoord richt zich sterk op het verduurzamen van de bouwsector. Dit omvat maatregelen zoals de integratie van circulaire bouwmethoden en biogrondstoffen, emissieloos bouwen m.b.t. bouwmachines en logistiek, etc. (Stadszaken, 2024; Rijksoverheid, 2024). Al deze maatregelen gaan over het verminderen van de CO₂-uitstoot. Verder wordt er ingezet op conceptueel en industrieel bouwen, denk hier aan modulaire woningen - zodat er sneller, duurzamer, maar ook betaalbaarder gebouwd kan worden. Het doel dat benoemd wordt is dat tegen het jaar 2030, de helft van de nieuwbouwwoningen op deze manier wordt gerealiseerd (Rijksoverheid, 2024; Vastgoedjournaal, 2024). Qua innovatie wordt er verwacht dat er nieuwe kansen voor bouwbedrijven komen m.b.t. investeren in duurzame technologieën en processen.
Woningnood
Één ding is zeker: er is woningnood! En om dit tegen te gaan zijn er veel maatregelen die het regeerakkoord bespreekt, waaronder het verminderen van belemmerende regels en het stimuleren van flexibele en industriële bouwmethoden. Deze maatregelen zorgen er namelijk voor dat de woningcapaciteit direct beïnvloed wordt en dat woningen sneller en betaalbaarder gerealiseerd kunnen worden (Rijksoverheid, 2024). Met name de sociale woningbouw zal gestimuleerd worden, waarbij het duidelijk is dat alle maatregelen de groep van woningzoekenden (aldus, ‘doorstromers’) betreffen. Specifiek gaat het dan over de volgende doelstelling: tweederde van de nieuwe huur- en koopwoningen moet toegankelijk zijn voor lage- en middeninkomens. Daarnaast is er een specifieke focus op het realiseren van 290.000 seniorenwoningen (Stadszaken, 2024). De capaciteit van gemeenten wordt hierbij vergroot d.m.v. samenwerkingsverbanden, kennisdeling en digitalisering - een directe actie is het oprichten van een Raad van Woningzoekenden om desbetreffende groepen beter te kunnen ondersteunen.
Er zijn ook kortetermijnplannen, waaronder het aanbieden van flexibele woningen en tijdelijke huisvesting - dit zal met name tot uiting komen bij het geval van crisissituaties. Hiermee hoopt de regering zo snel mogelijk een oplossing te bieden voor de acute huisvestingsvraagstukken. Ook zet het kabinet zich in om particuliere beleggers te stimuleren om te investeren in de woningmarkt. Het stimulant dat hier het meest van toepassen is, is de verlaging van fiscale lasten, in de hoop dat er weer/meer geïnvesteerd wordt in bestaande huurwoningen.
Bouwversnelling
Willen wij op korte termijn de woningnood met z’n allen terugdringen, dan moet er gestreefd worden naar een versnelling van bouwprocessen d.m.v. het eerder benoemde industrieel en modulair bouwen. Ook wordt er in het regeerakkoord vermeldt dat de uitvoeringskracht van gemeenten hierbij zal worden vergroot, zodat zij kunnen bijdragen aan het sneller opzetten en uitvoeren van projecten. Kort gezegd wilt het kabinet dus de tijd tussen planvorming en de daadwerkelijke bouw van woningen verkorten - de Rijksoverheid (2024) benoemd dat dit via de "parallelle plannen-aanpak" (snellere procedures en het gelijktijdig uitvoeren van projectfases) zal plaatsvinden.
Herbestemming van gebouwen
Uit het regeerakkoord valt ook te halen dat er baat gezien wordt in herbestemming van gebouwen, zodat bestaande ruimtes efficiënter gebruikt worden, zonder extra bouwgrond te belasten (denk aan het transformeren van kantoren naar woningen). Door hier de nadruk te leggen wordt verwacht dat vastgoedontwikkelaars nieuwe mogelijkheden zien binnen renovatie en transformatie van panden (Rijksoverheid, 2024; Vastgoedjournaal, 2024).
Drukvermindering binnen wet -en regelgeving
Geloof het of niet, het kabinet lijkt de druk rondom hun eigen wet -en regelgeving nu ook zelf te voelen. Zij zij dan ook stellig in dat de stapeling van regels en procedures binnen de bouwsector aangepakt moet worden. Op deze manier blijft er minder ruimte voor gemeenten om (extra) regels toe te voegen bovenop de Nationale of Europese wetgeving (Rijksoverheid, 2024). Zij zetten zich daarom in om belemmerende (lees: tegenstrijdige en overbodige) regelgeving te schrappen. De daadwerkelijke invloeden zullen nog moeten blijken, maar dat dit wordt gezien als een van de beste oplossingen om de bouwvertraging aan te pakken, is duidelijke taal!
Nu is het afwachten en hopen we allemaal dat deze aanpak de verwachte resultaten zal opleveren. We zitten in ieder geval allemaal in dezelfde boot… en wellicht als er echt doorgepakt wordt met het regeerakkoord kunnen we straks van deze boot af, op naar een heuse woning! ;-).
Hier kan Delfgou Vastgoed u bijstaan:
Klik hier als u meer informatie wilt over het regeerakkoord (2024)