OMGEVINGS
WET

De Omgevingswet, die per 1 januari 2024 van kracht is, speelt een belangrijke rol binnen de ruimtelijke ordening. Het doel van de Omgevingswet is om procedures te versnellen en te verduidelijken, zodat projecten zoals woningbouw en infrastructuurprojecten efficiënter kunnen worden uitgevoerd (Rijksoverheid, 2023).

Veelgestelde vragen

  • Kort, maar krachtig, gaat de nieuwe Omgevingswet om het hebben van inspraak bij ruimtelijke projecten en leefomgevingsvraagstukken. Uw mening als buurtbewoner telt, zodat er rekening gehouden kan worden met uw visie.

    De omgevingswet gaat over alles wat te maken heeft met de omgeving waarin we leven, waaronder het bouwen van huizen, maar bijvoorbeeld ook het beschermen van de natuur. De nieuwe wet maakt het makkelijker en sneller om onder andere nieuwe woningen te creëren, parken aan te leggen, etc.

  • U hoeft zelf niets te ondernemen. Bij relevantie van buurtparticipatie kunt u vanuit ons een ondertekende brief in uw brievenbus vinden - dit gebeurd alleen voor (nieuwe) projecten in samenwerking met Delfgou Vastgoed. Deze brief zal te allen tijden een fysieke handtekening bevatten van Nick Delfgou en aangeleverd worden in een dichte envelop. Als één of meerdere van deze punten ontbreken, dan is de brief ongeldig. Ook is bij ons bekend welke buurtbewoners meegenomen zijn in de buurtparticipatie, bij twijfel en/of vragen staat het u vrij om eerst contact op te nemen met Delfgou Vastgoed.

  • Voor elk specifiek project wordt een speciale QR code ontwikkelt, die u via uw brief kunt scannen. Deze brengt u naar de pagina waar meer informatie te lezen is over desbetreffend initiatief (denk aan: ontwerp inzage), het is niet mogelijk om via een andere weg deze pagina te bezoeken, dus zorg ervoor dat u de link en/of de brief (voor zolang nodig) op een veilige plek bewaard.

    Wanneer het termijn verlopen is, zal desbetreffende pagina gedeactiveerd worden en kunt u deze niet meer bezoeken.
    Benieuwd naar gearchiveerde initiatieven? Neem dan contact op via participatie@delfgouvastgoed.nl

Aanpak van Delfgou Vastgoed

Bij Delfgou Vastgoed bepaalt een Bouwkundig Ingenieur wat de (directe of indirecte) invloed/impact is van desbetreffend project op de omgeving, vanuit deze identificatie wordt besloten welke afstand of straal van participatie-betrekking relevant is. De resultaten worden opvolgend gedeeld met de gemeente en vanuit daar zullen verdere acties ondernomen worden.

Delfgou Vastgoed hanteert 2 types om de omvang van participatie vast te stellen. Er worden veelvoorkomende voorbeelden van initiatieven aangegeven per type. Echter, aangezien het vooral maatwerk betreft, staan enkele voorbeelden bij beide types vermeldt en kunnen situaties in de praktijk onderling verschillen. Als uw situatie er niet tussen staat wordt er aangeraden de meest vergelijkbare situatie te volgen.

Type I: beperkte gevolgen
Type I betreft kleinere projecten, denk bijvoorbeeld aan een verbouwing van een woning bij u in de buurt. Hier wordt vaak een straal van enkele tientallen meters genomen. Deze initiatieven hebben meestal met name betrekking tot de directe omwonenden (lees: uw linker-, rechter-, boven- en/of onderburen).

Voorbeelden: kozijn- en gevelwijzigingen, dakterrassen, toegangs-opbouwen, balkons, dakuitbouwen, overige beperkte uiterlijke wijzigingen (veranda’s, buitentrappen, etc.), vergunning plichtige uitbouwen, bouwkundige en kadestrale splitsingen, bij verhuur van airbnb/B&B, extra bouwlagen/”optoppen”, kleinschalige kelders en koekoeken, kleinschalige functiewijzigingen (niet-woonfunctie naar woonfunctie en vice versa).

Type II: (middel)grote gevolgen
Type II betreft (middel)grote projecten, denk bijvoorbeeld aan het realiseren van nieuwbouw en/of grote wijzigingen binnen bestaand bouw. Het gaat hierbij dus om een grote(re) reikwijdte van de gevolgen van desbetreffende initiatieven, dit betekent dus dat een realisatie van (middel)grote omvang ook impact kan hebben als u geen directe omwonende bent (lees: wijziging in verkeerssituaties, parkeergelegenheid, schaduwvorming, geluidsoverlast of milieueffecten op langdurig termijn uw woonwelzijn dermate beïnvloedt).

Voorbeelden: kleinschalige transformaties (meerdere, maar een beperkt aantal adressen), grootschalige transformatie, grootschalige nieuwbouw, ingrijpende functiewijzigingen (sportscholen, horeca, terrassen, scholen, kinderdagverblijven, etc.), grootschalige kelderbouw, bij grootschalig verhuur van airbnb/B&B.