Gered door de middenhuur wet?

Iedereen die maar een beetje heeft omgekeken naar de woningmarkt weet dat er niet alleen maar schaarste heerst, maar ook dat het een grote groep niet lukt om “door te stromen” binnen het huidige woningaanbod. Met ‘doorstromen’ binnen de woningmarkt wordt bedoeld dat mensen naar woningen kunnen verhuizen die beter aansluit bij hun woonbehoeften, denk aan groter of juist kleiner willen wonen. Doorstromen op de woningmarkt is cruciaal, want het zorgt ervoor dat bestaande woningen vrij komen voor nieuwe huurders (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, 2023). Met name starters en mensen met een lager inkomen blijken tot de groep te behoren die lastig kunnen doorstromen.

Dus.. doorstroming is beperkt, de woningmarkt stagneert en er is met name een tekort aan zowel sociale- en middenhuurwoningen. Wat nu? In dit artikel zal ingegaan worden op -in ieder geval- één van de acties die de overheid ondernomen heeft om bovenstaande punten terug te dringen.

De nieuwe Middenhuur Wet
Er is namelijk op 1 juli 2024 een nieuwe wet in werking getreden, de Wet Betaalbare Huur, ook wel de 'Middenhuur Wet' genoemd. Deze wet is ontworpen om huurwoningen betaalbaar te maken voor mensen met een middeninkomen. De wet heeft het bestaande puntensysteem binnen de Woningwaarderingsstelsel (WWS) uitgebreid naar middenhuur-woningen. In één zin houdt dit in dat middenhuur-huurders tegen hoge huurprijzen beschermd worden. De maximale huurprijs voor woningen tot 186 punten (lees: dit is ongeveer € 1.021,02*) zal vanaf dit jaar stricter gehandhaafd worden door gemeenten. Deze regulering is van toepassing zo lang er woningschaarste heerst en zal om de 5jaar geëvalueerd worden (Rijksoverheid, 2024). Volgens de Rijksoverheid willen institutionele beleggers, projectontwikkelaars en woningcorporaties tegen 2030 gezamenlijk 100.000 middenhuurwoningen opleveren.

*Jaarlijks wordt de prijs bij dit puntenaantal geïndexeerd met inflatie en zal bij inwerkingtreding van de wet op € 1.123,13 uitkomen (Rijksoverheid 2024).

Wat betekent dit voor vastgoedbeleggers en investeerders die hun panden (willen) verhuren?
Zoals gebruikelijk staan er boetes in de wacht voor diegenen die de nieuwe wet en regels niet naleven, dit geldt zowel op bestaande als nieuwe bouwprojecten. Verder wordt er ook wat interessants aangeboden: (nieuwbouw)woningen die verduurzaamd zijn (of worden), hiermee doelt de wet op een energielabel A of hoger, voor de eerste 10jaar na oplevering een opslag van 5% bovenop de maximale huurprijs krijgen - mede zodat de bouw van de middenhuurwoningen geen vertraging oplopen. De keerzijde van deze gunst voor veel verhuurders is dat woningen met slechtere energielabels punten zullen verliezen, dit om verduurzaming en het opleveren van energiezuinige woningen te stimuleren.


Hier kan Delfgou Vastgoed u bijstaan:
Klik hier als u meer wilt weten over het WWS-puntentellingsysteem
Klik hier als u meer wilt weten over verduurzaming

Vorige
Vorige

wws-puntentelling systeem